Voice Over la lucru
episodul 1Voice Over la lucru. Episodul 1. Pregătirea de casting – sfaturi utile
Salutare, eu sunt Andreea și împreună cu colegii mei de la Studioul Taine Multimedia, ne-am gândit să venim în ajutorul celor care intră pentru prima data într-un studio de înregistrări audio pentru un casting de voce, dar și să-i pregătim sufletește pe cei care încă nu s-au hotărât dacă să încerce marea cu degetul.
De aceea, v-am pregătit CÂTEVA SFATURI pentru O PROBĂ DE VOCE BUNĂ.
Le-am organizat sub formă unei secțiuni de întrebări frecvente. Uneori răspunsurile sunt evident mai complexe, dar pentru moment ne-am propus să fim cât mai practici. Să începem!
1. De ce am nevoie de o probă de voce la studio?
Scopul castingului este de acela de a fixa pe suport digital vocea pentru că mai apoi studioul și prin studio, clienții să aibă acces la ea și astfel să fiți propuși pentru proiectele cu care va potriviți, fără să mai fie nevoie să veniți la studio de fiecare data când apare un nou proiect. Cu alte cuvinte, nu veți putea fi luați în calcul pentru proiecte, dacă nimeni nu știe cum sună vocea voastră în condiții de studio. Nu veniți cu CV-uri sau fotografii. Nu sunt relevante pentru o astfel de probă. Castingul este foarte important și pentru că el surprinde dinamica voastră de lucru. În ciuda percepției că voice-over înseamnă doar reclame TV și radio, varietatea proiectelor este foarte mare și felul cum te adaptezi cerințelor fiecărui stil din casting contează. Aceste probe sunt gratuite de ambele părți – nici studioul, nici tu nu vei face bani în urmă castingului. De asemenea, nu vei putea folosi probele audio decât cu acordul studioului, iar studioul nu poate comercializa demo-ul tău, fără acordul tău și fără să fii plătit pentru asta.
2. Cât durează un casting?
La noi, castingul durează aproximativ o oră. Vom trece prin mai multe stiluri, iar la sfârșit există partea de voice-acting, care este opțională pentru cei care nu vor/ nu știu să facă personaje. Este important pentru noi să descoperim ce stiluri vă atrag în mod natural, și unde aveți dificultăți mari, ce stiluri vi se potrivesc, ce tip de voce aveți, dacă înțelegeți indicațiile. O oră nu este mult. Mulți dintre voi veniți cu emoții și într-o oră aveți timp să vă relaxați puțin și să va concentrați mai bine.
3. Ce stiluri vom aborda la casting?
Pregătim un articol separat pentru a explica mai bine fiecare dintre stilurile predominante. Dar în mare, este important să puteți să susține și să cunoșteați nuanțele, rigorile și cerințele pentru: textele scurte (short-form) și textele lungi (long-form).
Short form poate înseamna: promo-uri radio și TV, trailere, IVR-uri (mesaje înregistrate pentru centrale telefonice și nu numai), semnături de brand, radio jingles.
Long-form sau cum le spunem noi, narațiuni, înseamnă: audiobook-uri, cursuri educaționale (e-learning), prezentări corporate, documentare și multe altele.
4. Trebuie să trec prin toate stilurile?
Aici depinde foarte mult de obiectivele tale profesionale ca voice-over. Nu trebuie să poți să faci de toate, dar nici n-ar fi indicat să ajungi în situația în care să nu știi ce să faci cu un text. Îți recomandăm să le încerci pe majoritatea.
5. Am un voice-reel. Îl puteți pune la voi pe site?
Da, dacă ai permisiunea de la toate părțile implicate în crearea lui și nu încalci drepturile unor terți. E posibil ca din motive de lungime, conținut sau relevanță să nu-l publicăm totuși.
6. Cum să te pregătești pentru casting?
Bază o reprezintă dicția bună, tehnica de respirație, exercițiul și capacitatea de a înțelege un text scris de altcineva cu un anumit scop. Astea se pregătesc în timp. În apropierea castingului, asigură-te că ai o noapte de somn suficient. Amâna probă dacă nu te simți bine fizic. S-ar putea să fie unică ta șansa și nu vrei să o ratezi. Încerca să fii deschis și relaxat. Orice crispare a ta se transmite în voce și în interpretarea ta. Nu uită să ai bunul obicei de a fii hidratat. Oamenii din studio vor să reușești, de aceea ascultă-le sfatul și indicațiile. Dar mai ales, vino cu încălzirea vocală făcută.
7. Pot să-mi refac proba de voce?
Desigur, chiar recomandăm, dacă vocea și dicția s-au schimbat, sau ai evoluat semnificativ ca voice-over.
Atât am avut de spus în acest episod. Sper că sunteți puțin mai lămuriți despre ce este un casting de voce. Stați cu ochii pe noi pentru alte postări. Mult spor tuturor! Pe curând! ( Episodul 2 aici)
Andreea
__________
Este interzisă reproducerea integrală a textelor de pe acest site fără acordul autorului. Este permisă reproducerea parțială a textelor de pe acest site în limita a 300 de caractere fără un acord special din partea autorului, însă numai cu menționarea obligatorie a sursei.